کوره الکتریکی فیوز شیشه ( کوره فیوز گلاس )
یکی از زیباترین انواع شیشه های تزیینی , شیشه فیوز می باشد . این نوع شیشه ها که مدت زیادی نیست تکنولوژی ساخت شان وارد ایران شده است , توجه بسیاری از افراد را جلب نموده است چرا که تنوع کاربرد آنها باعث شده تا قشرهای مختلفی از جامعه نمونه های این نوع شیشه را در فضاهای مختلف ببینند و این سوال برایشان پیش می آید که این شیشه ها به چه روشی ساخته می شوند .
نحوه ساخت این نوع شیشه با پروسه حرارتی است که در کوره انجام می شود . کوره های فیوزینگ از نوع الکتریکی بوده و بدلیل آنکه نیاز است تا از یک سمت و آن هم از بالا به شیشه حرارت دهی شود به شکل یک طبقه طراحی و تولید می شوند .
تولید شیشه های فیوز گلاس بدون کوره مقدور نمی باشد به همین دلیل در اینجا قصد داریم تا اطلاعات بیشتری در مورد این نوع کوره ها در اختیار علاقمندان و دوستاران این هنر صنعت قرار دهیم .
پروسه حرارت دهی به شیشه باید بسیار آرام اتفاق افتد و شیشه در محیطی که کاملا عایق حرارتی است به درجه ای از گرما برسد که در آن نقطه شروع به نرم شدن نماید . در این درجه شیشه ها بدلیل آنکه نرم شده اند به یکدیگر جوش می خورند و یکپارچه می شوند و یا اگر قالبی در زیر شیشه قرار گرفته باشد خود را به شکل قالب در می آورد .
کوره فیوز گلاس از قسمتهای مختلفی تشکیل شده که در زیر به آنها اشاره می کنیم :
– بدنه کوره فیوز : بدنه این نوع کوره از جنس آهن و یا در مواردی استیل می باشد . همانطور که گفته شد این کوره ها یک طبقه بوده و معمولا ارتفاع مفید داخل آنها از ۲۰ & 30 سانت تجاوز نمی کند .
بدنه کوره از دو قسمت تحتانی و فوقانی تشکیل شده که قسمت زیرین محل قرار گیری شیشه ها و قسمت بالایی درب کوره است که المنتها در داخل آن تعبیه شده اند .
برای استفاده ساده تر از کوره معمولا در زیر آن پایه متصل می شود تا در ارتفاعی مناسب قرار گیرد و این پایه ها بر روی چهار چرخ قرار می گیرند تا کاربر به راحتی بتواند آن را جابه جا نماید . البته در کوره هایی با ابعاد بسیار کوچک که به راحتی قابل حمل هستند می توان این پایه ها را حذف نمود تا به راحتی بر روی هر سطحی قابل استفاده باشند .
بدنه کوره باید به خوبی عایق بندی شود به طوری که حرارت داخلی کوره چه به هنگام بالا رفتن حرارت و چه به هنگام پایین آمدن با فضای بیرون تبادل زیاد و یکباره ای پیدا نکند . از همین رو داخل کوره ها را با مواد نسوز و عایقی چون انواع بردها و پتوهای سرامیکی به طور کامل و چند لایه پوشش می دهند تا فضای داخلی کوره کاملا عایق بندی شود . این موضوع به صورتی است که شما در هنگام استفاده از کوره و زمانی که به طور مثال کوره در بیشترین دمای داخلی خود , به طور مثال ۸۰۰ درجه , می باشد می توانید به راحتی کوره را لمس نمایید چرا که بدنه کوره به هیچ عنوان گرم نمی باشد . این موضوع باعث می شود کاربر به راحتی بتوانمد این کوره را در هر نقطه ای از کارگاه و یا حتی منزل خود قرار داده و به راحتی استفاده نماید .
– برق کوره فیوز : برق مورد نیاز در این نوع کوره بسته به ابعاد کوره سه فاز یا تک فاز ۱۵ آمپر می باشد . کوره هایی با ابعاد بزرگ برای رسیدن به حرارت مورد نظر نیاز به برق سه فاز دارند ولی اکثر کوره های کارگاهی و خانگی که در ابعاد کوچکتری هستند با استفاده از برق تک فاز نیز می توانند به پیک حرارتی برسند . این نوع کوره ها این امکان را برای کاربران فراهم کرده اند تا بتوانند با استفاده از برق خانگی از کوره خود به راحتی استفاده نمایند .
– المنتهای کوره فیوز : همانطور که گفته شد این نوع کوره برقی بوده و با استفاده از یک سری المنت که با عبور جریان برق گرم می شوند کوره را به حرارت مورد نیاز ما می رسانند . نحوه کار این المنتها مانند بخاری برقی است که همه ما به خوبی با نحوه کار آنها آشنا هستیم . شاید این سوال دراینجا مطرح شود که آیا کوره برقی برای رسیدن به دمایی تا این حد بالا نیاز به مصرف برق زیادی داشته و هزینه زیادی را در مصرف برق برای کاربر خود ایجاد می کند ؟ ولی خوشبختانه باید بگوییم که اینگونه نیست چرا که محیط داخلی کوره فضایی محدود دارد که با توجه به عایق بندی بسیار مناسبی که دارد برای رسیدن به پیک حرارتی نیاز به صرف انرژی زیادی نداشته و با روشن و خاموش شدن المنتها حرارت خود را تامین می نماید . این روشن و خاموش شدن پی در پی باعث می شود جریان برق به طور ممتد استفاده نشود و با قطع و وصل شدن برق ولتاژ بالایی استفاده نشود از همین رو میزان برق مصرفی و به تبع آن هزینه آن بسیار کم خواهد بود .
المنتهایی که در سقف کوره جای داده شده اند بر روی لوله های سرامیکی قرار دارند که باید در زمان استفاده از کوره برای سالم نگه داشته شدن آنها سعی کنیم که درب کوره به آرامی بسته شود به همین جهت برای باز و بسته کردن درب این کوره ها از جکهای مخصوصی استفاده می شود که هم کار با آن برای کاربر بسیار ساده است و هم باعث حفظ کیفیت کوره پس ازسالها استفاده می شود .
– جعبه برق کوره فیوز : جعبه برق کوره مغز آن محسوب می شود چرا که پروگرام تعبیه شده در این قسمت کلیه مراحل گرما دهی به کوره را طبق برنامه ریزی انجام شده در آن تنظیم می کند . این کنترلر دستگاه کوچکی است که قابلیت برنامه دهی در ۸۱ برنامه را داراست , هر چند تعداد برنامه هایی که برای فیوزینک مورد نیاز است بسیار کمتر از این تعداد است که در قسمت انتهای این بخش نحوه برنامه دهی و کار با این پروگرام را توضیح خواهیم داد .
در جعبه برق کوره قطعه دیگری قرار دارد که بسیار مهم و ضروری است و آن کنتاکتور می باشد . کار این قطعه قطع و وصل کردن جریان برق است که با توجه به برنامه ای که به پروگرام داده شده است این عمل را انجام می دهد .
از دیگر قطعات موجود در جعبه برق می توان به آمپر سنجها وچراغها اشاره کرد که با توجه به سه فاز و یا تک فاز بودن کوره تعداد آنها متفاوت است . سیم کشی داخلی این جعبه به نحوی است که برق داخل جعبه می شود و پس از ورود به کنتاکتور و پروگرام به سمت سقف کوره رفته تا برق دهی لازم را به المنتها انجام دهد .
در داخل سقف کوره و معمولا در گوشه آن ترموکوپل قرار دارد که دمای داخل کوره را نشان می دهد و ارتباط آن با پروگرام باعث می شود تا کوره بتواند طبق برنامه داده شده به پروگرام عمل نماید . در جدول زیر نمونه ای از برنامه حرارت دهی به پروگرام را در یکی از انواع پختهای شیشه ملاحظه می کنید .
هر مرحله شامل دو قسمت دما در آیتم اول به درجه و زمان در آیتم دوم به دقیقه می باشد .