نکات کلیدی در طراحی اتاق خواب

اتاق خواب فضایی برای سکون، آرامش، استراحت، نگهداری وسایل شخصی، و حریم خصوصی اعضای خانواده محسوب می شود. طراحی و دکور اتاق خواب از سویی تجلی افکار، رفتار و شخصیت استفاده کننده است و از سویی دیگر تاثیر گذار و اثر بخش در انتقال احساسات مورد نظر طراح آن. شخصی ترین طرح و دکور را می توان در اتاق خواب ها اجرا کرد، چرا که تعداد استفاده کننده یا استفاده کنندگان آن محدود است و نیاز به برآوردن طیف وسیعی از سلیقه ها و علایق نیست. برعکس در طراحی دکور فضاهایی مانند نشیمن، پذیرایی، آشپزخانه و … لزوم توجه به اصول عمومی و احساسات معمول و در نظر گرفتن سلایق غالب، امری اجتناب ناپذیر است.

با توجه به رنج سنی استفاده کنندگان و همچنین توجه دقیق تر به کاربری اتاق خواب، در این مبحث با دسته بندی زیر، به کیفیت فضایی انواع اتاق خواب ها خواهیم پرداخت.

طراحی اتاق خواباتاق خواب بزرگسال (MASTER )

در اتاق های مستر، چیدمان و نور پردازی بیشتر از موارد دیگر مهم و حائز اهمیت است. پس از آن لزوم توجه به بافت و رنگ در درجه دوم قرار می گیرد. اولویت بندی این موارد، صرفا از نظر تئوری صورت می پذیرد، لذا توجه به همه این موارد در طراحی و اجرای دکوراسیون موجب نزدیک شدن به اهداف مورد نظر خواهد بود. مرکزیت و محوریت اتاق خواب بزرگسال، محل قرار گیری تخت خواب است. لذا در چیدمان، اولین نقطه ای که باید تعیین تکلیف شود، محل قرار گیری تخت خواب است تا بتوان چیدمان های دیگر را بر اساس آن تعیین کرد.

تعیین این نقطه با توجه به کشیدگی اتاق، محل قرار گیری درب ورودی، پنجره ها، کمد ها، نورگیرها و سرویس بهداشتی صورت می گیرد. تعیین این نقطه از اهم مواردی است که در طراحی داخلی و در زمان طراحی پلان خانه باید به آن توجه نمود. پس از این مرحله با توجه به تم طراحی و سبک دکوراسیون، می توان چیدمان های دیگر را انجام داد. وجود نورهای کم رمق و نور مخفی در اتاق MASTER امری لازم و ضروری است تا بتواند در القای احساس آرامش و لطافت، کمک کننده باشد. در خصوص انتخاب بافت نیز باید متریال هایی انتخاب شوندکه ترجیحا دارای بافت نرم و مهربان باشند. وجود بافت های زبر و خشن و سخت در صورت پیروی از سبکی خاص در طراحی بلامانع است اما به طور معمول، برای دستیابی به فضایی که از نظر حسی و روانی دارای استاندارد باشد، استفاده از بافت های نرم و مهربان برای طراحی و دکور پیشنهاد می گردد.

در خصوص رنگ اتاق های MASTER  ترکیب و انتخاب تنالیته رنگی، اهمیت ویژه ایی دارد. رنگ های پیشنهادی گروه طراحی ایراچی، البته با توجه به استاندارهای معمول، رنگ های خام (خنثی) و یا کم رمق است. انتخاب رنگ های خام مانند سفید، کرم و…. به عنوان رنگ زمینه، تاثیر فضایی به سزایی در محیط اتاق خواهد داشت. البته استفاده از لکه های رنگی تحت هر شیوه ای در خلال این رنگ های خام لازم و ضروری است تا از یکنواختی و کسالت اجتناب شود.

طراحی اتاق خواباتاق کودک

شناخت روحیات کودکانه و توجه به روانشناسی محیطی در اتاق های کودک، بیشتر از فضاهای دیگر مورد توجه است. مبلمان، رنگ و وسایل دکوراتیو از اولویت های طراحی هستند که پس از آن لزوم توجه به بافت نیز از اهم موارد است. قطعا مبلمان مورد استفاده در اتاق کودک باید در مقیاسی متفاوت طراحی و اجرا شود. ابعاد و اندازه این مبلمان با توجه به سن کودک انتخاب می‌شود. در انتخاب رنگ، استفاده از رنگ های نشاط بخش، گرم، شادی آور و هیجان انگیز پیشنهاد می گردد تا  بتواند فضایی متناسب با دنیای کودکانه را فراهم آورد و تاثیرات مثبتی بر روحیات کودک داشته باشد.

انتخاب المان ها، اسباب بازی ها و وسایل دکوراتیو بیشتر به ذوق و علایق کودک بستگی دارد. مثلا برای کودکانی که به شخصیت های انیمیشنی علاقه دارند، می‌توان از عروسک های این شخصیت ها در اتاق استفاده کرد. یکی از مواردی که در طراحی ها از آن غفلت می‌شود لزوم توجه به ذوق و استعدادهای کودک در طراحی اتاق وی است. گروه طراحی ایراچی با توجه به استعدادهای ورزشی، هنری، علمی و…. کودکان پیشنهاد می کند که طراحی اتاق بر این اساس صورت پذیرد تا فضا بتواند در عین الهام بخش بودن، تاثیر گذار و مشوق کودک در راستای استعداد وی باشد.

درخصوص بافت نیز استفاده از بافت های نرم و اجتناب از بافت های سخت و زبر پیشنهاد گروه ایراچی می باشد. از دیگر مواردی که در طراحی و دکور فضای اتاق کودک باید به آن توجه نمود امنیت فیزیکی است. به طور مثال پنجره ها و بازشوها طوری ایمن شوند تا از بروز اتفاقات ناگوار جلوگیری به عمل آید. یا در انتخاب مبلمان و المان ها و …. از انتخاب وسایل نوک تیز و خطرآفرین اجتناب شود.

اتاق نوجوان

نوجوانی منشاء آرزوها، امیال، تخیل ها و رویاهاست. در اتاق هر نوجوان باید فضایی هماهنگ و متناسب با استعداد، علاقه و خط فکری و ذهنی وی طراحی و اجرا شود. حتی گاهی ممکن است با توجه به رفتارشناسی نوجوان، وجود تضاد، کنتراست و آشفتگی در گوشه ای از طراحی امری لازم و ضروری محسوب گردد چرا که ذهن نوجوان بر همین اساس است. تمام این موارد به طور اختصاصی باید مورد توجه قرار بگیرد. اما آنچه به طور عام لزوم توجه طراح را می طلبد، قفسه بندی مناسب بنا به امکان وجود وسایل زیاد، القای تحرک، نشاط و شادابی در طراحی، دقت به چیدمان و بهره گیری مناسب از نورهای طبیعی و مصنوعی است.

اتاق جوان

جوانی آستانه ایستایی تفکرات و تثبیت عقاید است. آنچه پیش از همه در طراحی و دکور اتاق نوجوان باید اجرا شود، القای حس آرامش است. طراحی یک محیط آرام و به دور از دغدغه های خارج از خانه می تواند تاثیرات مثبتی بر روحیه داشته باشد. نور، رنگ و بافت سه عنصری هستند که می‌توانند در القای این حس مورد توجه قرار گیرند. چیدمان نیز به نوبه خود می تواند از بی نظمی های احتمالی به دلیل وجود وسایل شخصی زیاد، جلوگیری به عمل آورد.

استفاده از رنگ های ملایم، نورهای لطیف و بافت های نرم مواردی است که در طراحی و دکوراسیون اتاق جوان باید از آن بهره گرفت. همچنین ممکن است استفاده کننده بنا به رشته تحصیلی، شغل و یا علاقمندی خود، هنر یا رشته علمی خاصی را دنبال کند؛ از این رو لحاظ کردن علاقمندی وی در خط سیر طراحی، جذابیت و گیرایی به سزایی را به فضا خواهد بخشید و در ایجاد امنیت ذهنی و حسی تعلق نقش پر رنگی را ایفا خواهد کرد.

مطالب مرتبط