صنایع دستی در دکوراسیون

امروزه دکوراسیون داخلی از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است . همه طراحان به دنبال ایجاد فضاهای خاص و متفاوت هستند این موضوع می تواند توسط اشیاء و محصولاتی ایجاد شود که چشمگیر و متفاوت می باشند وباعث ایجاد هارمونی در فضا می شوند . یکی از بهترین این موارد استفاده از محصولات دست ساز است که این امکان را به راحتی در اختیار طراحان قرار می دهد که ایده های خود را اجرا نمایند و فرم و رنگ دلخواه خود را از چنین محصولاتی دریافت نمایند. محصولات دست ساز در همه جای دنیا خاص , لوکس , متفاوت  و منحصر به فرد هستند و در ذهن بیننده خود چنین مفاهیمی را القا می کنند به همین دلیل است که  در فضایی که وارد می شوند جلب توجه کرده ونظر بیننده را به خود جلب می کنند . از دیگر دلایل این موضوع تعداد محدود ساخت این محصولات است که باعث می شود بیننده متوجه شود که چنین شیئ را تا آن زمان در جای دیگری ندیده است و همین موضوع حسی متفاوت را در وی ایجاد می کند.
صنایع دستی در دکوراسیون
اگر طراحان داخلی بیشتر به چنین مفاهیمی توجه داشته باشند و در استفاده از اشیاء تزئینی و دکوراتیو در فضا بیشتر دقت نمایند به طوری که هر محصول موجود در بازار را به ناچار در طراحیهای فضای خود وارد ننمایند, به مرور این فرهنگ در طراحیهای مهندسی و علمی ما جای میگیرد که اشیاء باید در ارتباط با محیط اطراف خود بوده و از آن مجزاء نباشند و شیء برای هر محیط خاصی طراحی و اجراء شود . به عنوان مثال برای جدا سازی فضاهای داخلی می توان از انواع پاراوان استفاده کرد مانند یک پاراوان چوبی منبت کاری شده که شاید به تنهایی بیسار هم زیبا باشد ولی چنین محصولی با چند درصد فضاهای طراحی شده می تواند هارمونی داشته باشد در حالیکه طراح می تواند به طور مثال از یک پاراوان شیشه ای خاص با طرح و رنگی نزدیک به کاغذ دیواری فضای خود برای جدا کردن فضاها استفاده نماید .این موضوع در محصولات ماشینی که در تولید انبوه و با طرح و رنگ ثابت و یکنواخت تولید می شوند معمولا اتفاق نمی افتد چرا که محصولات ماشینی نمی توانند نظر افراد را به طور کامل تامین نمایند زیرا ایجاد تغییر در آنها به راحتی امکان پذیر نیست ولی یک دست ساخته می تواند با توجه به نظر طراحان با رنگ و طرح مورد نظر آنها ساخته شود.
دست ساخته ها علاوه بر آنکه امکان تامین نظر طراح را به طور کامل دارند , در دل خود حسی نهفته از سازنده و خالق خود دارند که به بیننده و یا مصرف کننده خود منتقل می نمایند. این حس و رنگ و بوی دست ساز بودن است که فضا را از حالتی خشک و بی روح تبدیل به فضایی جذاب , متفاوت و دلنشین می نماید.
صنایع دستی در دکوراسیون
از دیگر نکاتی که در استفاده از صنایع دستی در دکوراسیون باید به آن توجه داشت وجود تنوع رنگ و فرم در صنایع دستی اقوام مختلف است که می تواند مفاهیم مربوط به فرهنگ و قوم هر منطقه را در طراحی ایجاد نماید و هارمونی مورد نظر را در طراحی دکوراسیون داخلی سبب  شود . به طور مثال اگر طراح به دنبال ایجاد فضایی گرم و غیر رسمی است می تواند از بافته های مناطق کویری مانند گلیم های خاکی رنگ با طرحهایی ساده از رنگ قرمز و نارنجی به عنوان کف پوش استفاده نماید و یا حس شادی و سر زندگی را با قرار دادن چند تکه سفال فیروزه ای رنگ در دکور ایجاد نماید.
همچنین ایجاد فضاهای سنتی مورد نظر با القای فضاهای رنگی با استفاده از محصولاتی همچون انواع گلیم , گبه , فرش , کوسنهای رنگی , دست دوزهایی مانند انواع رومیزی و … به سادگی می تواند هارمونی و یا تضاد مورد نظر طراح را در فضا ایجاد نماید .
در بسیاری از فضاهای مدرن طراحان جهت تعدیل فضا و ورود شاخصهای رنگی و ایجاد تضاد بین مدرنیته و سنت از دست ساخته هایی مانند انواع گلدانهای سفالی , شیشه های دست ساز , تابلوهای دست ساز با متریالهای مختلف که می توانند به لحاظ طراحی مدرن و یا سنتی باشند استفاده می کنند . این نوع طراحیها در بیننده ایجاد حسی دلنشین و صمیمی می نماید چرا که دست ساخته ها سرشار از انرژی هستند و با تنوع و گوناگونی خود در رنگ و طرح دست طراحان را برای ایجاد فضاهای متفاوت باز می گذارند. به طور حتم استفاده از شیئ که در درون خود هویتی خاص دارد و بار فرهنگی و مفهومی را به یدک می کشد با سهولت بیشتری می تواند مفهوم مورد نظر طراح خود را به بیننده انتقال دهد تا محصولی ماشینی که صرفا یک شیئ بدون هویت و مفهوم بوده و در واقع سخنی برای بازگو کردن ندارد.
در این مقاله هرچند اشاره ای بسیار مختصر به ارزش استفاده از صنایع دستی در دکوراسیون داشتیم ولی امید است طراحان به ارزش واقعی این محصولات ارزشمند پی برده و در مسیر استفاده هر چه بیشتر از آنها در دکوراسیون داخلی پیش روند تا هم طراحیها از ارزش بالاتری برخوردار شوند و هم تولید صنایع دستی ارتقاء یابد.
مطالب مرتبط